DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

28 February, 2013

ŽRTVE OGORČENE OSLOBAĐANJEM PERIŠIĆA


REAKCIJE NA ODLUKU SUDA U HAAGU

Žrtve ogorčene oslobađanjem Perišića: Presudu smo doživjeli kao ponovni genocid

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je danas u žalbenom postupku bivšeg vojnog zapovjednika jugoslavenske vojske Momčila Perišića osuđenog u prvostepenom postupku na 27 godina zatvora za pomaganje i poticanje Vojske Republike Srpske da ubija i progoni bosanske Bošnjake.


OSLOBODJENJE -- Oslobađajuću presudu Momčila Perišića doživjeli smo kao ponovni genocid koji se desio 1995.godine, kazala je u izjavi za Fenu Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe, koja se nalazi u Den Haagu.

Dodala je kako je ovo politička presuda, te da je ovo licemjerje prema žrtvama.

"Posebno je razočaravajuće što je ova presuda došla od suca Theodora Merona koji nas je primio tri sata prije presude. Govorio nam je o pravu i pravdi prema žrtvama", istakla je Subašić.

Prljava politika

Naglasila je kako današnji dan i ova presuda treba ući u historiju "da jedan zločinac koji je slao vojsku, tenkove, aviona, i ubijao djecu, učestvovao u genocidu u Srebrenici, Sarajevu, granatirao Zagreb, da je oslobođen".

"Ovom presudom Evropa i svijet pokazali su kakvu prljavu politiku vode prema Bošnjacima u Bosni i Hercegovini", rekla je Subašić.

"Kako je moguće da Haški sud Momčila Perišića, poslije prvostepene presude od 27 godina, danas najednom oslobađa svega i pušta kući? To je van svake pameti", reakcija je Sabahete Fejzić iz Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa.

Naglasila je, to više nije sud , to je ustanova koja čini dobra djela onima koji su počinili zločine.

- Više ne vjerujem Haškom tribunalu, jer je ovo je politička presuda. Sud u Haagu ne donosi više presude na osnovu zločina kojega su počinili zločinci, već ide u korist Vojske Republike Srpske, vojske Republike Srbije i države Srbije - kazala je Fejzić.

Nevjerica

Mišljenja je da "sud čini uslugu državama koje su počinile genocid ne samo u Srebrenici, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje žive Bošnjaci".

"Još uvijek ne vjerujem da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen krivice zbog svih zločina koje je počinio u BiH i Hrvatskoj", rekla je za Fenu Hedija Kasapović, predsjednica Udruženja Porodica nestalih Višegrad.

Kao i ostali članovi Udruženja, istakla je, da je ovom viješću ostala šokirana, jer je nevjerovatno da je Žalbeno vijeće poništilo prvostepenu presudu.

Velika nepravda

Tom presudom Perišić je okrivljen jer je propustio kazniti potčinjene zbog raketiranja Zagreba.

"Zaista smo se nadali da će Vijeće potvrditi tu prvostepenu presudu i ovo je zaista jedna velika nepravda", kazala je Kasapović.

Predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata Bakira Hasečić šokirana je informacijom da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u žalbenom postupku oslobodio bivšeg vojnog zapovjednika Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

"Šokirana sam posebno znajući da je u prvostepenom postupku osuđen na 27 godina zatvora. Je li im to nagrada za genocid, za ispaćeni i ubijeni narod? - kazala je Hasečić.

Ona kaže da zbog nedostatka novčanih sredstava, predstavnice tog udruženja nisu otputovale u Hag na izricanje presude.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je danas u žalbenom postupku bivšeg vojnog zapovjednika jugoslavenske vojske Momčila Perišića osuđenog u prvostepenom postupku na 27 godina zatvora za pomaganje i poticanje Vojske Republike Srpske da ubija i progoni bosanske Bošnjake.

Sudac Theodor Meron je odredio "trenutno olsobađanje" 68-godišnjeg Perišića, jednog od glavnih saradnika Slobodana Miloševića.

* * * * * 

AMIR AHMIĆ, BOŠNJAČKI OFICIR ZA VEZU S HAŠKIM TRIBUNALOM

Haški tribunal je donio političku odluku


U izdvojenom mišljenju Haškog tribunala stoji, ako bi se primijenili ovi standardi iz prvostepene presude Perišiću, da bi svaki komandant ili politički lider morao biti odgovoran u ratu, i stoga je vrlo jasno da je ovo klasična politička poruka, kazao je Ahmić

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija da je oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala u slučaju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića “klasična politička odluka.”

"U izdvojenom mišljenju Haškog tribunala stoji, ako bi se primijenili ovi standardi iz prvostepene presude Perišiću, da bi svaki komandant ili politički lider morao biti odgovoran u ratu, i stoga je vrlo jasno da je ovo klasična politička poruka”, kazao je Ahmić.

Napominje da sve ono što je pisalo u odvojenom mišljenju sudije Bakonea Molotoa i prihvaćeno u konačnoj odluci.

"U tom mišljenju Moloto je govorio o budućoj politici koju bi međunarodna zajednica trebala provoditi u svijetu, ali je Žalbeno vijeće Haškog tribunala u slučaju Perišića i prihvatilo takvo tumačenje”, rekao je Ahmić.

Istakao je da je ovom odlukom Haški tribunal zapravo presudio da "Srbija i Crna Gora nisu vodili zločinačku politiku u BiH".

"Perišić je ovom odlukom oslobođen krivične odgovornosti. Međutim, najgore od svega je to što je Haški tribunal utvrdio da dokumenti Vrhovnog savjeta odbrane Jugoslavije dokazuju da Srbija i Crna Gora nisu vodile zločinačku politiku te da je pomoć Srbije i Crne Gore koju su pružale Republici Srpskoj bila pomoć u vođenju rata, a nikako u činjenju zločina u BiH”, kazao je bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom.

Napominje da su u Haškom tribunalu tražili da "dokažemo nemoguće” kako bi Perišić bio osuđen za zločine u BiH.

"Jednostavno, tražili su od nas da dokažemo da je Perišić poslao konvoj granata i nazvao Ratka Mladića i kazao mu da uzme granate i ispali po Sarajevu, a mi smo onda kao trebali u Sarajevu da pronađemo čahure i uporedimo brojeve čahura koji su stigli iz Beograda sa ovima iz Sarajeva. Ali, ni to nije dokaz, jer, navodno, Perišić je trebao reći Mladiću da puca po Sarajevu”, objasnio je Ahmić.