DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

02 July, 2012

U TURSKOJ SE GRADI SPOMENIK ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI

Spomenik žrtama Genocida u Srebrenici.

Anadolija -- U znak sjećanja na genocid u Srebrenici, u izmirskoj općini Buca je izgrađen spomenik „Srebrenica“, visok 11 metara, čije otvorenje je planirano 11. Jula ove godine, na dan obilježavanja godišnjice ovog trgičnog događaja u BiH.

Načelnik općine Buca Ercan Tati je u izjavi za agenciju Anadolija istakao da je cilj ovog spomenika „da se ne zaboravi Srebrenica“ i dodao kako je izgradnja ovog spomenika još jedan znak suosjećanja sa majkama i preživjelim Bošnjacima iz Srebrenice.

Tati je podsjetio da u Izmiru živi veliki broj Bošnjaka koji su bili inicijatori projekta koji će predstavljati i opomenu da se ovakvo zlo ne zaboravi i ne ponovi.

Načelnik Tati je kazao da se trenutno uređuje prostor oko spomenika u kojem će biti postavljeni specijalni zvučni i svjetlosni efekti. Pored spomenika će biti postavljen veliki ekran na kojemu će biti emitovani dokumentarni filmovi, priče, pjesme i drugi sadržaji o genocidu u Srebrenici. Ovaj kompleks će biti otvoren non-stop za posjetioce.


Načelnik izmirske općine je kazao da je prošle sedmice posjetio BiH i da je tom prilikom informisao javnost i zvaničnike o otvorenju ovog spomen-obilježja.

Posebno su prijatno iznenađene majke stradalih srebreničkih Bošnjaka. Jedna majka mi je rekla da tamo žive ljudi koji žele zlo Bošnjacima. Njen otac je ubijen 1902., brat 1942., muž joj je ubijen 1947. godine, a dvoje njene djece 1992. Ubice su iste. Majke Srebrenice su nas zamolile da na spomeniku ne napišemo 'zločin', jer se tamo ustvari desio 'genocid'. Mi ćemo provjeriti, i ukoliko ne bude zakonskih prepreka ovaj spomenik ćemo nazvati 'Spomenik genocida'“, rekao je načelnik Tati.

Ističući želju da se identičan spomenik izgradi i u Potočarima, Tati je kazao da je on podnio službene zahtjeve za takav projekat i da će, ukoliko bude izdata dozvola za izgradnju, spomenik biti izgrađen sljedeće godine.