DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

29 June, 2012

U BEČU SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICIZa svaku žrtvu po jedna maramica“

Anadolija -- U centru Beču danas je počela manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Desetine preživjelih Bošnjaka iz Podrinja, ali i brojni Austrijanci kao i članovi prijateljskih nevladinih organizacija iz Evrope, okupili su se na centralnom gradskom trgu Stephan Platz kako bi obilježili 17. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.


Skup je organiziralo udruženje „Srebrenica – Beč, platforma Bosna-Austrija“, u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva i njemačkim udruženjem „Sudost Europa“ iz Berlina. Današnja manifestacija dio je projekta „Za svaku žrtvu po jedna maramica“ u okviru kojeg će Bosanske i Nijemice, članice udruženja „Srebrenica-Beč“ i „Sudost Europa“ izvesti maramice sa imenima 8.372 žrtava genocida u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja „Srebrenica -Beč, platforma Bosna-Austrija“ Fahra Hajdarević izjavila je novinaru agencije Anadolija da je jedan od ciljeva današnjeg skupa u Beču da se izvrši pritisak na austrijski parlament kako bi usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i spriječio njegovo negiranje.

„Mora prestati negiranje genocida i namjera da se umanji broja žrtava. Srpska udruženja u Austriji stalno organiziraju skupove i tribine s ciljem da relativiziraju genocid i šire svoju lažnu istinu o bosanskom ratu. Mi tražimo da se u Austriji donese zakon kojim bi se zabranilo i strogo kaznilo svako negiranje genocida“, poručila je Hajdarević.

Među učesnicima dašanje manifestacije u glavnom austrijskom gradu je najviše članova familija žrtava genocida. Hajdarević je jedna od njih. „Izgubila sam više 100 članova moje porodice u Srebrenici. Moramo stalno i na svom mjestu ponavljati šta su Srbi učinili našem narodu. Mi preživjeli moramo biti glas nedužnih žrtava genocida“, naglasila je za agenciju Anadolija organizatorica manifestacije u Beču.

Bosanskohercegovačka udruženja veoma su aktivna u Austriji u pokušajima da se javnosti u toj zemlji predoči stavrna istina o ratu u BiH i razmjerima zločina. Asocijacija CSI iz Linza organizirala je do sada niz tribina i akcija čiji je cilj bio širenje istine i pomirenje.