DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

06 July, 2012

NI PROMJENA IMENA NIJE GA SPASILA OD GENOCIDA


.
.
.
Zapanjujuće otkriće u Potočarima: Mevludinu ni promjena imena u Marko nije spasila život


Njegova supruga Zekira, dva sina i kćerka i danas nose prezime Marković

Dnevni Avaz -- Priprema tabuta s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava, čija će dženaza i ukop biti obavljeni 11. jula u Potočarima, objelodanila je nevjerovatnu istinu o pokušaju jednog srebreničkog Bošnjaka da se spasi od sigurne smrti.

Kako nam je kazao Faruk Latifagić, direktor Komemorativnog centra Tuzla, prije tri dana radnici ovog centra, koji su pripremali tijela za ukop, otkrili su da se među identificiranima nalazi i žrtva po imenu Marko Marković, sin Marinka, rođen 1963. godine, iz bratunačkog naselja Rakovac.

Pismena izjava

- Bilo nam je čudno kada smo vidjeli da u potrebnoj dokumentaciji piše ime Marka Markovića. Naši službenici odmah su otišli u Bratunac u potragu za njegovom suprugom, koja je ranije potvrdila identitet žrtve. Bili smo u nedoumici želi li porodica da on bude ukopan uz islamski ili pravoslavni obred.

Ipak, saznali smo da je riječ o muslimanu, da se Marko, ustvari, ranije zvao Mevludin Arnautović te da je identitet promijenio nekoliko dana prije pada Srebrenice. Naravno, supruga se izjasnila da želi da Marko bude ukopan po islamskim običajima, što je potvrdila svojom pismenom izjavom - ispričao nam je Latifagić.

Mevludin Arnautović rođen je 29. jula 1963. u Zapolju kod Bratunca. Rat je proveo u Srebrenici i na promjenu identiteta, kako saznajemo, odlučio se u nadi da će sa srpskim imenom i prezimenom preživjeti dolazeću srebreničku golgotu. Identitet je promijenio ne samo sebi nego i svom ocu, dok njegova supruga Zekira, dva sina i kćerka i danas nose prezime Marković.

Selo Kamenica

- Za njegovu DNK identifikaciju uzorke krvi dali su njegova sestra, dva sina i kćerka. Identifikacija se skoro savršeno poklopila, tako da nije bilo nikakve dileme o kome je riječ - pojasnio nam je direktor Latifagić.

Inače, posmrtni ostaci Marka Markovića, ustvari Mevludina Arnautovića, pronađeni su u grobnici "Kamenica 06" u selu Kamenica kod Zvornika.

Za ukop spremo 520 tabuta

Kako nam je kazao Faruk Latifagić, Komemorativni centar Tuzla do jučer je pripremio za ukop posmrtne ostatke 520 žrtava. Ako se u naredna dva dana dogodi da još neka od žrtava bude identificirana, radnici ovog centra uradit će sve da i te žrtve budu pripremljene i ukopane 11. jula. Do sinoć, iskopano je 378 grobnih mjesta.