DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

07 March, 2013

UGROŽENA SIGURNOST BOŠNJAKA U SREBRENICI

Srpski fašisti divljaju po Srebrenici.

Sestre bošnjačke nacionalnosti odselile zbog četničkih grafita

Dnevni Avaz -- Almedina Jašarević i njena sestra Haša zbog nacionalističkih grafita ispisanih na zidovima zgrade u kojoj žive u unajmljenom stanu u Srebrenici, koje su doživjele kao prijetnju po vlastitu sigurnost, morale su napustiti mjesto stanovanja!


To nam je potvrdio vlasnik stana Hajrudin Hodžić iz Srebrenice, koji je sestrama Jašarević krajem godine iznajmio stan u ulici Mlinište lamela A, koje su bile jedine stanarke bošnjačke nacionalnosti u toj zgradi.

- Nikada do sada nisu imale većih problema. Jedino smo prilikom unošenja stvari u stan bili optuženi za stvaranje prevelike buke. No, od 5. marta sve se promijenilo. Haustor zgrade osvanuo je ispisan nacionalističkim parolama. Ovo smo shvatili kao prijetnju - kazao je Hodžić.

Sestre Jašarević posebno je uplašila činjenica da je većina nacionalističkih poruka ispisana oko ulaznih vrata unajmljenog stana.

- Ako uključimo logiku i pogledamo sve argumente, zaključak je da su natpisi upućeni njima - dodao je Hodžić, koji je zaprepašten ovakvim vandalizmom i sijanjem vjerske netrpeljivosti.

Aleksandra Simojlović, portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina, potvrdila je za "Avaz" da su pripadnici Policijske stanice Srebrenica obavili uviđaj te da je istraga u toku.