DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

23 February, 2013

PRESUDA ZA BEZDUŠNE SRBIJANSKE ZLOČINE U ZVORNIKU

Ratni zločini srbijanskih paravojnih formacija u Zvorniku: "Simini četnici" osuđeni na između 2 i 20 godina zatvora

Oni se terete u preciziranoj optužnici da su na mjestu zvanom “Hamzići” ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju kao i da su “ubili sedmero djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina”.

Optuženi se terete i da su silovali prije ubistva Zlatiju Ribić (13) kao i da su “dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica”Žene su silovali više puta, a jednoj od njih su kliještima iz usta iščupali dva zlatna zuba.

Genocidni zločini nad Bošnjacima 1992 godine u Zvorniku. (Foto: Amel Emrić)


E Novine -- Viši sud u Beogradu osudio je u petak sedmoricu pripadnika paravojne formacije "Simini četnici" na zatvorske kazne od dve do maksimalnih 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u selima opštine Zvornik tokom 1992. i 1993. godine.

Na po 20 godina robije osuđeni su Zoran Stojanović - Trcko iz Loznice i Zoran Đurđević iz Šapca, Zoran Alić sa Uba i Tomislav Gavrić Gavra iz Šapca dobili su po deset godina, a Dragana Đekić iz Beograda i Đorđe Šević iz Sremske MItrovice osuđeni su na po pet godina.

Ševiću, koji je ranije osuđen zbog ratnih zločina na 15 godina zavora izrečena je jedinistvena kazna od 15 godina. Damir Bogdanović iz Rume osuđen je na dve godine.

Predsednik sudskog veća Rastko Popović kazao je da je tokom postupka nesumnjivo utvrđeno da su pripadnici jedinice "Simini četnici", kojom je komandovao pokojni Simo Bogdanović, počinili ratni zločin nad muslimanskim Romima. Popović je rekao da su pripadnici jedinice jula 1992. godine došli do sela Skočić i u jednoj kući okupili Rome koje su tukli nogama i rukama, kundacima i drugim predmetima te da su ubili Afira Nuhanovića.

Nekoliko pripadnika jedinice je, prema Popovićevim rečima, silovalo zaštićene svedokinje Beta i Gama, a pokojni Simo Bogdanović, zvani "Sima četnik", vođa grupe, koji je tokom postupka preminuo u pritvoru, silovao je zaštićenu svedokinju Alfa.

Sud je utvrdio da su svedokinje Alfa, Beta i Gama nekoliko meseci bile zatvorene u kući u Mališiću gde su ih pripadnici "Siminih četnika" mučili, ponižavali i silovali, a niko im nije pomogao i zaštitio.

Precizirana izmenjena optužnica Tužilaštva od 25. decembra prošle godine tereti pripadnike ove paravojne formacije da su u Hamzićima ubili trudnu ženu sa detetom od dve godine u naručju kao i da su "ubili sedmoro dece starih dve, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina".

Optuženi se terete i da su silovali pre ubistva Z.R. (13) kao i da su "dete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica".

Silovali su i devojčicu od 15 godina, a dedu i unuka su primorali na međusobni oralni seks. Jednoj od žrtava su nožem odsekli penis.

Žene su silovali više puta, a jednoj od njih su kleštima iz usta iščupali dva zlatna zuba. Pre silovanja terali su ih da gole igraju po stolovima i razbijenim čašama. Među njima su bile i devojčice od 13 i 15 godina. Žrtve su primoravali da gole šetaju ulicama.

Izricanju presude prisustvovala su šestorica optuženih, dok je Zoran Stojanović u bolnici. Tokom trajanja postupka, sa slobode su se se branili Stojanović, Gavrić, Đekić i Bogdanović, a predmet je u Specijalnom sudu vođen pod imenom "Zvornik 5".

Osim optuženih, utvrđeno je da su u zločinima učestvovali još neki pripadnici ove jedinice koji nisu identifikovani, a sada se slobodno šetaju.

Ostaje nejasno pod čijom su komandom delovali “Simini četnici”, budući da neki svedoci tvrde da su naređenja primali iz štaba Srpske radikalne stranke.

Predsednik ove profašističke, danas vanparlamentarne stranke, Vojislav Šešelj negirao je, međutim, da je imao kontrolu nad jedinicama u Zvorniku, optuživši za komandnu odgovornost Željka Ražnatovića Arkana, koji je 2000. godine ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu.