DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

07 July, 2012

SRPSKE PROVOKACIJE U SREBRENICI

Bošnjaci sahranjuju 520 tijela, Srbi prave feštu sa koncertima i fudbalskim turnirom
Uporedo sa obilježavanjem godišnjice genocida, ove godine srpska boračka udruženja Srebrenice od 07. do 12. jula obilježit će Petrovdanaske dane. Za razliku od proteklih godina, godišnjica stradanja srpskih vojnika u Bratuncu se obilježava 7., a ne 12. jula. Mnogi Srbi ukopani na vojnom groblju u nekada većinski bošnjačko-muslimanskom Bratuncu, poginuli su tijekom rata na ratištima diljem Bosne učestvujući u etničkom čišćenju, silovanjima i genocidu nad Bošnjacima.
Tri godine prije genocida u Srebrenici, Srbi su uništili 296 muslimanskih sela i pobili najmanje 3.166 Bošnjaka, uključujući žene, djecu i starce, u Srebrenici i okolnim opštinama Bratunca, Vlasenice, Rogatice i Višegrada. Već 1993, U.N. je zaključio da se odvija usporeni proces genocida u Srebrenici. U julu 1995, Srbi su sistematski strijeljali preko 8,000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, a na stotine žena i djevojčica brutalno silovali.
Organizacioni odbor za obilježavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici saopštio je da su obavljene sve pripreme za komemorativni skup koji će biti održan 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice. Tog dana će biti ukupano 520 identifikovanih žrtava, među kojima su šest maloljetnih osoba i tri žene.
Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida, istakao je da ove godine srpska populacija u Srebrenici i Bratuncu prvi put istovremeno organizuje obilježavanje “Petrovdanskih dana”.
Organizacioni odbor ocijenio je da program koji sadrži fudbalski turnir, koncerte i druge aktivnosti, a koji će se odvijati u vrijeme kada će u Srebrenici biti oko 30.000 članova porodica, preživjelih žrtava, duboko vrijeđa osjećanja žrtava i može izazvati ozbiljne sigurnosne probleme na cijelom području opštine Srebrenica, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora.
- Mi ne možemo da garantujemo sigurnost, ako se u toku dolaska porodica, koje će kopati svoje najmilije dešava fudbalski turnir na kome će se neko napiti, donijeti neke zastave, provocirati – izjavio je Ćamil Duraković, predsednik Organizacionog odbora.
- Ovo je sramota da se 11. jula, kada ukopavamao svoju braću, djecu, očeve, organizuju “Petrovdanski dani”. Sljedeće godine vjerovatno će festival prebaciti u same Potočare – rekao je Predsjednik Koordinacionog tima Građanske inicijative “Glasat ću za Srebrenicu” Emir Suljagić.
REAKCIJE
VIDEO 1: Juli 6, 2012.
VIDEO 2: Juli 7, 2012.