DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

21 June, 2012

UHAPŠENI OSUMNJIČENI ZA GENOCID: OSTOJA STANIŠIĆ i MARKO MILOŠEVIĆPretresom četiriju lokacija koje su koristile osobe lišene slobode, policijski službenici SIPA-e su pronašli određenu količinu vojne opreme i minsko-eksplozivnih sredstava, te drugih predmeta koji će biti predati Tužiteljstvu BiH.

Osumnjičeni za genocid Ostoja Stanišić, rođen 1951. u Fojnici, i Marko Milošević, rođen 1964. u Lupoglavu, općina Kladanj, uhapšeni su jutros na području Zvornika.


Stanišić i Milošević su osumnjičeni za ratni zločin genocida počinjen na

lokalitetu brane u Petkovcima u mjestu Đulići, općina Zvornik, gdje je u julu 1995. godine strijeljano oko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Njih dvojicu su, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, slobode lišili policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u toku su i pretresi prostorija na četiri lokacije, dvije u selu Petkovci i dvije u gradu Zvorniku. Pretresom četiriju lokacija koje su koristile osobe lišene slobode, policijski službenici SIPA-e su pronašli određenu količinu vojne opreme i minsko-eksplozivnih sredstava, te drugih predmeta koji će biti predati Tužiteljstvu BiH

Ostoja Stanišić kao nekadašnji komandant 6. bataljona Zvorničke brigade Vojske RS-a i Marko Milošević kao nekadašnji zamjenik komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade Vojske RS-a, su pod istragom Tužilaštva i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo genocida.

Oni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.