DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

02 June, 2012

UKOPANE 32 ŽRTVE GENOCIDA U ZVORNIKU, NAJMLAĐA 6-GODIŠNJE DJETE


Najmlađa žrtva genocida u Zvorniku, ukopana danas, bio je šesto-godišnji Tarik Čaklovica.

Ukopane Žrtve Genocida u Zvorniku, Najmlađa Imala 6 Godina

Broj prijavljenih i nestalih lica sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. godine je 1.998, od kojih je 1.387 identifikovanih, dok se još 611 osoba vode kao nestale – istakao je Smajlović, te dodao da za ove zločine u 1992. godini do sada je pravosnažno osuđeno deset ljudi, a ukupna zatvorska kazna iznosi 83,5 godina zatvora.

Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji danas je u prisustvu više od 3.000 ljudi klanjana dženaza i obavljen ukop 32 identificirana tijela Bošnjaka ubijenih u Zvorniku 1992. – 1995. godine. Dženaze-namaz predvodio je vojni muftija Ismail ef. Smajlović.


Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopano je trideset i jedno muško tijelo kao i jedna ženska osoba Munira Majlović koja je imala 69 godina kad je ubijena. Najstarija žrtva je Avdurahman Haskić koji je imao 73 godine na dan ubistva, a najmlađa osoba je Tarik Čaklovica koji je imao nepunih šest godina kada je ubijen. Tarika je danas u zemlju spustio njegov dajdža Armin Hodžić:

-Prije šest godina na istom mezarju ukopan je Tarikov otac, pretpostavlja se da su ubijeni na starom mostu u Zvorniku – ispričao je uplakani dajdža. Majka Memnuna u suzama se oprostila od sina Tarika, a na posljednji ispraćaj svom sinu došla je sa kćerkom Eminom, javlja Bosanska medijska grupa Tuzla.
Emina Mehić, danas je ukopala muža i dva brata.

- Ubijeni su 1992. godine kada je bio napad na Skelane, njihova tijela su bila skrivena i zakopana, tek sad su ih našli. Meni je jako teško jer ja sam sve to gledala – ispričala je Emina.

Zajedničku poruku u ime porodica ubijenih koje su se okupile na posljednjem ispraćaju žrtvama genocida u Zvorniku uputio je Demir Grahić:



- Prije dvadeset godina Bosna i Hercegovina bila je osuđena da nestane. Zločinci iz Srbije, pripadnici Jugoslovenske narodne armije, sa ovdašnjim zločincima, a predvođeni Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, osnivačima Republike Srpske, otpočeli su ubijanja civila širom Bosne i Hercegovine. Nismo mogli shvatiti da je to moguće. Nismo mogli shvatiti da neko može pucati u dijete, u ženu, u muškarca bez oružja, koji nikome ništa nije učinio – istakao je u svom obraćanju Grahić te dodao:

- Evo, i sada stojimo ovdje pred kostima naših najdražih. U Zvorniku je ubijeno 1.995 civila, a manje od deset zločinaca je osuđeno. Poručujemo odavde: nećemo zaboraviti naše ubijene. Poručujemo: želimo živjeti u Zvorniku! Jer i oni, koji ovdje leže na tabutima, željeli su živjeti u Zvorniku. Dajemo svoj zavjet da ćemo se, dok smo živi, boriti za istinu i pravdu, za kažnjavanje zločinaca, rekao je Grahić.

Zajednička je poruka da se istina mora saznati, a svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Sa ovoga mjesta pozvani su komšije Srbi da pomognu u traženju nestalih i otkrivanju grobnica, te na izgradnju zajedničke i sigurne budućnosti.

Ovo je četrnaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i do sada je na ovom mezarju ukopano 685 civilnih žrtava rata iz Zvornika.