DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

11 June, 2012

SRPSKA CRKVA NA BUDAKU JE ČISTA PROVOKACIJA

Valentin Inzko progovorio o gradnji pravoslavnog 'vjerskog' objekta u muslimanskom selu na Budaku kraj masovne grobnice i Memorijalnog centra u Potočarima

Visoki predstavnik dodao da takve provokacije ne koriste nikome 


Valentin Inzko
FENA — Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je danas s premijerom Republike Srpske Aleksandrom Džombićem o problemu izgradnje crkve u naselju Budak kod Potočara, te naglasio da bi crkva trebalo da ostane tamo gdje su vjernici, a ne na dijelu u kojem ih nema i da taj problem treba riješiti u duhu tolerancije.

Naime, na lokaciji Budak (u blizini Memorijalnog centra Potočari) nastavljena je gradnja objekta pravoslavne crkve koja je udaljena svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice “Budak 2″ i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra u kojem je smiraj našlo 5.137 osoba.


Zbog toga su građani Srebrenice uputili ranije otvoreno pismo-apel za pomoć visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima akreditovanim u BiH, predstavnicima vlasti u BiH, predsjednicima političkih stranaka te Međureligijskom vijeću u kojim ih pozivaju na očuvanje dostojanstva žrtava genocida iz jula 1995., a vezano za izgradnju objekta pravoslavne crkve u naselju Budak.

„Izrazio sam mišljenje da bi ta crkva morala ostati u selu, tamo gdje su vjernici, a ne u jednom kraju gdje nema vjernika. Taj kraj je veoma vidljiv na srebrenički Memorijalni centar“, kazao je Inzko u izjavi novinarima u Banjoj Luci i apelirao da se ovaj problem riješi u duhu i tolerancije.

On je dodao da takve provokacije ne koriste nikome.

Građani Srebrenice su u ranijem pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima akreditovanim u BiH, predstavnicima vlasti u BiH, predsjednicima političkih stranaka te Međureligijskom vijeću, istakli da podržavaju obnovu i gradnju svih vjerskih objekata, ali na način da one budu mjesta molitve Bogu, a ne sredstva manipulacija i provokacija.

„Cilj nam je da ne dođe do dodatnog remećenja međuljudskih odnosa, a vašim nečinjenjem u ovom slučaju doveli ste u pitanje mirni suživot stanovnika Srebrenice i okolnih naselja“, stoji u pismu. Naveli su još da Srpska pravoslavna crkva općine Srebrenica, u svojim iskazima, pokušava izmanipulirati i javnost i nadležne organe vlasti.

„Uvijek navode da je mjesto izgradnje crkve Dugo polje što nije tačno. Crkva se gradi na Budaku, mjestu gdje živi isključivo bošnjačko stanovništvo, a još teže nam je što se crkva gradi pored same masovne grobnice“, pojašnjeno je u pismu.