DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

13 May, 2012

SRPSKA IZBORNA PLJAČKA U SREBRENICI


A ŠTA JE DRUGO I ZA OČEKIVATI OD PRIMITIVNIH LOPOVA, NEGO DA LAŽU I VARAJU?


Birački spisak mora na reviziju zbog najmanje 2.000 ilegalaca: Ko će dozvoliti da u Srebrenici glasaju Srbi iz Srbije s lažnim ličnim kartama?


Mnogi su glasači na adresama bošnjačkih kuća u kojima su nekada stanovali, a koje su već odavno vraćene njihovim pravim vlasnicima, govori Malkić

DNEVNI AVAZ -- Birački spisak za Srebrenicu, sasvim je sigurno, morat će ići na reviziju. Osim registracije kriminalno sumnjivih osoba koje su svojevremeno lične dokumente vadile u Srebrenici, na spisku su mnogi koji su tokom ratnih dešavanja i jedan period nakon rata samo prošli kroz Srebrenicu. 

Brutalna pljačka

- Prema podacima koje ja imam, blizu 2.000 birača koji to po zakonu ne mogu biti, nalazi se na biračkom spisku Srebrenice. Riječ je o klasičnim ilegalcima, ljudima koji su tokom rata došli u Srebrenicu, nastanili se u bošnjačkim kućama i nakon rata se odselili u druge gradove RS, a znatan broj i u Srbiju. Ti ljudi imaju lične karte izvađene u Srebrenici i tu dolaze da glasaju. Mnogi su na adresama bošnjačkih kuća u kojima su nekada stanovali, a koje su već odavno vraćene njihovim pravim vlasnicima - govori za "Avaz" Abdurahman Malkić, bivši načelnik općine Srebrenica i član Predsjedništva SBB BiH. 

Jedan broj nelegalnih birača, saznajemo, još je prijavljen na adresama u takozvanim izbjegličkim barakama, svojevremeno smještenim u selima oko Srebrenice. No, stanovnici su prije nekoliko godina iseljeni, a barake demontirane i rashodovane. 

U Srebrenici je još 2008. godine zabilježena brutalna izborna pljačka koju su izveli glasači dovezeni autobusima iz Srbije, a kojima su na dan izbora lokalne vlasti izdavale identifikacione dokumente s kojima su glasali. 

Onima koji već nisu imali lične karte, izdavani su određeni obrasci kojima je nadležni državni organ garantirao da su njihovi donosioci, tobože, uvedeni u evidenciju ličnih karata. Riječ je o državljanima Srbije, koji, uglavnom, nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, a najviše ih je bilo iz Ljubovije, Bajine Bašte, Čačka, Sremske Mitrovice, itd. 

Plaćen dolazak 

- Svega se moglo naći na tim dokumentima, između ostalog i milenijski rok trajanja ličnih karata koje su posjedovali. Tako je na dokumentu koji je izdat Milovanu Jovanoviću pisalo da mu lična karta važi do 4000. godine. Pojavio se i izvjesni Dragan Nikolić, rođen u Beogradu, s ličnom kartom izdatom 1996. godine u Srebrenici, u kojoj piše da stanuje u Potočarima, premda niko tamo nije znao ko je taj momak. Takvih je bilo nekoliko stotina koje smo samo letimičnim pregledom biračkog spiska pronašli - navodi Malkić. 

Biračima koji su na izbore 2008. organiziranim prijevozom dovezeni iz Srbije, osim troškova puta, bile su plaćene i dnevnice od po 50 konvertibilnih maraka. Za to je, kažu, postojao poseban fond u koji je novac uložila grupa lokalnih tajkuna iz Podrinja. 

Lobiraju za prijavljivanje u FBiH

Ovih dana vodi se živa aktivnost kako bi Srebreničani koji stanuju na području Srebrenice, a zbog poznatih problema sa zdravstvenom zaštitom imaju lične karte izvađene u Federaciji, svoje prebivalište administrativno prijavili tamo gdje i žive. Takvih je, tvrde upućeni, nekoliko hiljada. Ako se oni, kao i ostali koji su u Srebrenici nakon rata ostvarili određena prava, i budu prijavili u Srebrenici, porodice žrtava, kažu, nemaju razloga da strahuju za ishod oktobarskih izbora.  

Očitovanje CIK-a

- Mi nemamo ništa protiv Srebreničana koji su se nekada odselili u Srbiju i legalno ostvarili dvojno državljanstvo, ali imamo protiv onih koji su u Srebrenici bili u prolazu i, bez obzira na to što žive u Srbiji ili nekom od gradova RS, redovno dolaze da glasaju u Srebrenici. Centralna izborna komisija morat će se očitovati o toj pojavi - navodi Malkić.