DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

11 May, 2012

GENOCIDE DENIERS TO TAKE POLITICAL CONTROL OF SREBRENICA IN UPCOMING MUNICIPAL ELECTIONS

SREBRENICA: Graveyard of Bosniak civilians who were burnt alive by Serb forces in May 1992 during the First Srebrenica Massacre (more than three years before the Srebrenica Genocide)

Federal News Agency (FENA) published excerpts of a story published by The Sydney Morning Herald. "As warlord Mladic goes on trial, Srebrenica will fall to his followers" draws attention to the upcoming municipal elections in Srebrenica (read background). Journalist Ian Taylor writes:
"RATKO MLADIC, the Bosnian Serb warlord of the 1990s, goes on trial for genocide next week at the UN war crimes tribunal [but his] followers are poised finally to take political power in the small hill town whose name has joined the likes of Guernica or Oradour in the horrors of history lists.... During the war, Srebrenica was a Muslim enclave in an area controlled by the Serbs until Mladic's forces overran it in July 1995 and murdered 8100 men and boys in just a few weeks. Srebrenica remains a form of enclave, a Bosnian-Muslim-governed island in the Serb half of Bosnia... [to continue reading in English, click here.] 
* More detailed version follows in the Bosnian language, including the reporting about the anniversary of the First Srebrenica Massacre that occured in May 1992 (three years before the final massacre of July 1995).  Feel free to use Google Translate to read beyond this point. ↓ 


Guardian: Dok suđenje Mladiću počne, njegovi sljedbenici pokušavaju preuzeti vlast u Srebrenici 

Srebrenica je posebno mjesto, mjesto gdje je počinjen genocid, piše ugledni britanski list 

FENA -- Ratko Mladić, ratni zapovjednik bosanskih Srba naredne sedmice pojavit će se na suđenju za genocid pred Haškim tribunalom, gotovo 17 godina nakon što su snage koje je predvodio preuzele vlast u Srebrenici u kojoj je u masovonom pokolju ubijeno više od 8.000 muslimana. Mladićevi sljedbenici žele i danas preuzeti kontorolu nad tim gradom, nakon što je donesena odluka o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, piše londonski The Guardian.

Odlučujući o provođenju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, izborne vlasti zemlje odbile su da od Srebrenice učine izuzetak koji bi omogućio muslimanima (Bošnjacima) iz tog grada koji su pobjegli pred pokoljem da glasaju za gradonačelnika tog grada.

Srebrenica je posebno mjesto, usamljeno od 1992. do 1995. godine, mjesto gdje je počinjen genocid, što je i potvrdio Haški tribunal.

Mladićevom političkom šefu, Radovanu Karadžiću, također se sudi pod oprtužbama za genocid u Haagu jer se smatra odgovornim za srebrenički masakr. Srebrenici je 2008. godine dodijeljen poseban status kada je riječ o općim izborima.

Tokom rata, Srebrenica je bila enklava u području pod kontrolom Srba dok je Mladićeve snage nisu zauzele u julu 1995. i ubile 8.100 muškaraca i dječaka u samo nekoliko sedmica.

Ovosedmična odluka o provođenju izbora izgleda konačna, ali bi je mogle poništiti međunarodne vlasti, ako to bude htjele, piše Guaradian.

Valentin Inzko, austrijski diplomata koji je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kaže da se solidariše s bošnjačkim nastojanjima, ali su ga nadglasali zapadni ambasadori u Sarajevu koji vjeruju da zavađeni bosanski političari trebaju sami rješavati probleme i prestati ih proslijeđivati međunarodnoj zajednici skoro dvije decenije nakon rata.

Amerikanci su preuzeli glavnu ulogu u kontroverzi oko Srebrenice, tvrde zapadni diplomati, protivljenjem da se Srebrenici dodijeli posebam sttus.

Prije rata u Srebrenici je živjelo 30.000 Bošnjaka, i činili su 80 posto stanovništva. Bošnjaci koji su pobjegli pred masakrom uglavnom žive u Federaciji BiH, navodi londonski Guardian.

Maj 1992: Prvi Masakr u Srebrenici,
Bošnjaci Živi Spaljeni



SREBRENICA, 8. maja (FENA) – Na današnji dan 1992. godine u centru Srebrenice zapaljeno je 27 kuća u ulicama Hrid i Reufa Selmanagića. U njima je izgorjelo 12 Bošnjaka, a još 18 osoba je ubijeno u centru grada.
Većina njih je sahranjena u zajedničkom mezarju u centru Srebrenice, gdje je danas održan sat historije. Većina žrtava ubijenih bile su bolesne osobe, starosti između 60 i 80 godina. Ubijeni su bračni parovi Salimović, Jelkić, Vejzović, te Izeta i Esad Fazlić koji su sahranjeni u mezarju pored Bijele džamije.
„Teško je, teško je, svake godine je sve teže i teže, baš iz razloga što ubice i oni koji su zlo napravili još se šeću Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i svuda širom svijeta. Još nisam uspio obnoviti kuću u kojoj su zapaljeni moji roditelji. Ne znam kako bih živio u njoj kad znam na koji način su moji roditelji nastradali“, rekao je Abdulah Vejzović.
Amir Kulaglić, čiji je otac ubijen prije 20 godina, održao je sat historije i istakao da za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Potrebno je doći do istine da bi se gradio suživot u Srebrenici.
„Stalno nam preporučuju pomirenje. Naravno, to je nama cilj, ali da bi došlo do pomirenja, da bi došlo do povjerenja među ljudima, mora se zločinac izviniti žrtvi, priznati zločin i tražiti oprost. Jedino tako možemo graditi novu budućnost, budućnost u kojoj će svi ljudi na području općine Srebrenica živjeti slobodno i u miru“, rekao je Kulaglić.
Na mezarju kod Bijele džamije položeno je cvijeće na zajedničku grobnicu, koju je sagradila porodica Salimović, a u novoizgrađenoj gradskoj džamiji proučen je tevhid.
Istog dana 1992. godine tridesetak Bošnjaka ubijeno je u naseljima Dobrak i Žabokvica, kod Skelana. Porodice žrtava i članice srebreničkih udruženja, danas su posjetili i ova mjesta i odali poštu nevino ubijenim civilima.