DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

15 May, 2012

MLADIĆ OPTUŽEN ZA GENOCID U OSAM BiH OPŠTINA


RATKO MLADIĆ

Hag — Uvodnom rečju tužilaca, pred Haškim tribunalom počinje suđenje bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid u osam BiH opština i druge zločine tokom rata u BiH.
BETA — Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.
U prvim pojavljivanjima pred sudom, početkom juna i jula prošle godine, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, ali je optužbe nazvao “monstruznim” i “gnusnim”. Predsedavajući sudija Alfons Ori, u skladu sa pravilima suda, u spis je uveo da je Mladić izjavio da nije kriv.
Pored predsedavajućeg Orija iz Holandije, članovi rasrpavnog veća u procesu protiv Mladića su još sudije Kristof Fluge iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.
Za uvodnu reč, koju će početi sutra u 9:00, sudije su tužiocima Dermotu Grumu i Piteru Mekloskom odobrili šest radnih sati, što znači da će oni uvodne argumente izlagati i u četvrtak.
Prvog svedoka protiv Mladića, tužioci bi trebalo da izvedu 29. maja.
Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka, od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici. Iskazi većine svedoka – koji su već svedočili na drugim suđenjima pred Tribunalom – biće, radi uštede vremena, uvedeni u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović će ih zatim unakrsno ispitivati.
Samo sedam svedoka iskaze će dati “uživo”. Za izvođenje dokaza, tužioci imaju na raspolaganju 200 radnih sati.
Tužioci će, kako su najavili, dokaze izvoditi hronološkim redom – prvo o progonu nesrba širom BiH i opsadi Sarajeva, zatim o uzimanju vojnika Unprofora za taoce i, na kraju, o genocidu u Srebrenici.
Odbrana je obavestila sud da neće izložiti svoju uvodnu reč sve dok tužilaštvo ne završi svoj dokazni postupak.
Na početku suđenja, Tribunalu se neće obratiti ni optuženi Mladić. Branioci su više puta upozoravali da nisu spremni za početak procesa, budući da im tužilaštvo nije na vreme predalo ogroman dokazni materijal. Sve zahteve za odlaganje suđenja, sudije su, međutim, odbile.
Optužnica protiv Mladića usredsređena je na progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. i u još sedam opština u BiH i uzimanje za taoce “plavih šlemova” UN.
Po istoj optužnici, Tribunal već dve godine sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Početkom maja, tužioci su završili izvođenje dokaza protiv Karadžića, koje su počeli u aprilu 2010.
Prema optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje bosanskih Bošnjaka i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Te teritorije trebalo je da budu uključene u jedinstvenu srpsku državu.
Kao drugi članovi tog zločinačkog poduhvata, u optužnici su navedeni i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan, Vojislav Šešelj i drugi.
Kako se navodi u optužnici, “Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi s drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama… Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine”.
Prvu optužnicu protiv Mladića Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on na slobodi ostao do 26. maja prošle godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije, izručen je Tribunalu.
Sutrašnji početak suđenja generalu Mladiću pratiće 126 akreditovanih novinara iz medija širom sveta.