DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

10 April, 2013

IDENTIFIKOVANI BOŠNJACI UBIJENI 1992 GODINE OKO SREBRENICE

U Komemorativnom centru u Tuzli jučer je uz prisustvo porodica ubijenih i vještaka sudske medicine dr. Vede Tuce, identifikovano sedam žrtava etničkog čišćenja sa područja Vlasenice, Bratunca i Bijeljine.

OSLOBOĐENJE -- Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti, koji će 20. aprila biti ukopani na mezarju Rakita u Vlasenici, te na šehidskom mezarju Veljaci.


Žrtve su ekshumirane iz masovnih grobnica Ogradice i Klančići, masovne grobnice Zalužje, Gradskom groblju Trnovac u Tuzli. Posmrtni ostaci jedne žrtve preuzeti su od Komisije za nestale osobe Vlade Srbije, a ekshumirani su na groblju Lešće u Beogradu. Bratunčanin Mevludin Čivić jučer je identifikovao amidžu Memiša Čivića. Mevludin je u proteklom ratu izgubio 12 članova porodice, a amidža je prvi koji je identifikovan.

- Govori se da su pobijeni u rudniku u Sasama, ali nema svjedoka. Ubijeni su 1992, nakon što su mjesec lutali po šumama. Nađeni su, potom su bili u školi "Vuk Karadžić" u Bratuncu, odakle su prebačeni u Sase. To su informacije koje ja imam. Za zločine nikada niko nije odgovarao, kazao je Čivić.

Posmrtne ostatke Murata Merića, ubijenog u Bijeljini, identifikovala je njegova svastika Šefika Islamović. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju Lešće u Beogradu.

- On je rođen u Bijeljini, a radio je u Hrvatskoj. Kada je počeo rat, došao je po majku i dva brata u Bijeljinu. Našli su ih prvu noć i odmah likvidirali. Kada su upali, rekao im je ja nisam odavde, ja sam iz Hrvatske. Moja sestra i njena kćerka nisu dugo znale gdje je on, rekla je Šefika.

Šuhra Sinanović prisustvovala je jučer identifikaciji u ime porodica okupljenih oko Udruženja porodica preživjelih iz Bratunca. Ona je istakla da su porodice generalno nezadovoljne odnosom prema civilnim žrtvama rata, ali da pripreme za dženazu u Bratuncu idu planiranim tokom.

- Sva tijela sa područja opštine Bratunac pronađena su na površini masovne grobnice. U pitanju je pet tijela koja su zapaljena i vidjet ćemo šta je dr. Tuco uspio da utvrdi DNK analizom. Nismo zadovoljni ekshumacijama i identifikacijom, pogotovo otkad se taj proces odvija preko državnog nivoa. Tužilaštva su zakazala i u posljednje tri godine nije otvorena niti jedna masovna grobnica, kazala je Sinanović.

Jučer su identifikovani i Senad Šehanović, Jakub Dautbašić, Nijazija Fejzić, Mehmed Suljić i sedamdesetpetogodišnja Džemila Hodžić.