DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

27 January, 2013

PETICIJA: PRAVDA ZA GORAŽDE - GRAD HEROJA

S jednog od goraždanskih štandova

GORAŽDANI TRAŽE KAŽNJAVANJE SRBA ZA ZLOČINE
Počelo potpisivanje peticija u gradu heroju

Građani Goražda, okupljeni u Facebook grupi "Sinovi Drine - Ponos i Pravda", jučer su počeli potpisivati peticiju kojom od Tužilaštva BPK Goražde, Tužilaštva BiH i drugih nadležnih institucija zahtijevaju da se pokrenu istrage i procesuiraju odgovorni za stradanja civilnog stanovništva u ovom gradu za koje do sada niko nije ni osumnjičen.

U zahtjevima koji će biti upućeni lokalnim vlastima traži se da se odmah započne s prikupljanjem dokaza radi pokretanja tužbe protiv RS zbog 1.365 dana opsade, stradanja više od 4.000 stanovnika ovog grada, granatiranja civilnih ciljeva, snajperskog djelovanja i razaranja objekata pod zaštitom međunarodnog prava.

Od lokalnih vlasti traži se osnivanje arhiva u kojem će biti pohranjeni svi prikupljeni dokazi, da se na ulazima u grad ponovo postave table s natpisom "Dobro došli u Grad heroj", na svim važnijim raskrsnicama, uzvišenju Rorovi, brdima Mišjak, Biserna i Kik - Kolijevke podignu jarboli sa zastavama države BiH, da se odmah spriječi daljnja devastacija Spomen-parka "Rorovi" i da se najdalje do 18. septembra, Dana BPK i općine Goražde, izdvoje sredstva za rekonstrukciju parka "Rorovi".

Na stotine Goraždana potpisalo je zahtjeve iz peticija pokrenutih s obrazloženjem da su branioci BiH godinama suočeni s pokušajima naknadnog mijenjanja i falsificiranja historije o karakteru proteklog rata i namjerom da se u srca stanovnika grada heroja počnu vraćati ponos i vjera u pravdu.