DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

25 January, 2013

PISMO MAJKI SREBRENICE VUKU JEREMIĆU I NJEGOVOJ MAJCI




Uz „Marš na Drinu“, iz rata u rat, proljeva se muslimanska krv s ove strane Drine

Kompleks koji vi imate zato što ste porijeklom musliman, i zbog kojeg želite biti veći Srbin od patrijarha, nemojte liječiti preko naših mrtvih koje su vaši sunarodnjaci Srbi pobili samo za to što su bili muslimani, stoji u pismu Majki Srebrenice.

__________________________________________

Udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ uputilo je otvorena pisma predsjedavajućem Generalne skupštine Ujedinjenih naciju Vuku Jeremiću i njegovoj majci Seni, zbog skandala kojeg je Jeremić izazvao organizovanjem izvođenja srpske ratne pjesme „Marš na Drinu“ na koncertu upriličenom u zgradi UN-a u New Yorku povodom proslave Srpske nove godine.
Kompleks

„Mi, majke, supruge, kćerke i sestre 10.000 žrtava genocida u Srebrenici, koje su srpski krvoloci mučki pobili upravo uz zvuke „Marša na Drinu", ogorčeni smo da vi, gospodine Vuče, kao sin majke Sene i unuk Sadete i Šerifa, u sjedištu najveće svjetske organizacije propagirate srpski fašizam tako što dovodite hor i orkestar koji izvodi srpsku koračnicu uz koju se, još od Prvog svjetskog rata, proljeva muslimanska krv s ove strane Drine. Kompleks koji vi imate zato što ste porijeklom musliman, i zbog kojeg želite biti veći Srbin od patrijarha, nemojte liječiti preko naših mrtvih koje su vaši sunarodnjaci Srbi pobili samo za to što su bili muslimani. Nemojte nama, preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, nanositi dodatnu bol", napisale su majke Srebrenice predsjedavajućem Generalne skupštine UN-a u otvorenom pismu do kojeg je došla agencija Anadolija.

Udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa" podsjeća Jeremića da je Srbija, presudom Međunarodnog suda pravde, proglašena odgovornom za nesprječavanje genocida, a Vojska i Policija entiteta Republika Srpska za direktno izvršavanje genocida nad nedužnim bošnjačkim narodom.

„Još od 1914. godine „Marš na Drinu" je simbol smrti za Bošnjake Podrinja, a za srpske radikale s obje strane Drine je omiljena pjesma. Ujedinjene nacije, čijom Generalnom skupštinom predsjedavate, uputile su izvinjenje zbog izvedbe 'Marša na Drinu' pojašnjavajući kako je 'UN svjestan da su neki ljudi povrijeđeni izvedbom srpske ratne pjesme'".

Majke Srebrenice u pismu pitaju Jeremića da li je on svjestan da je povrijedio Bošnjake time što je „Marš na Drinu" doveo u UN.

„Podsjećamo vas da je 1995. godine, pred očima UN-ovih vojnika počinjen genocid. Tome svjedoče hiljade preživjelih Bošnjaka iz Srebrenice, ali i hiljade mezara u Memorijalnom centru Potočari. Genocid su počinili Srbi, a vojnici UN-a su to nijemo posmatrali i, smijemo reći, odobravali. Danas, 17 godina nakon genocida u Srebrenici, ironično je da Generalnom skupštinom UN-a, predsjedava jedan Srbin. No, to možda najbolje ilustruje samu sliku odnosa UN-a prema žrtvama i zločincima. Ujedinjene nacije su još jednom pokazale da su organizacija u kojoj nema morala. Za nas je UN izgubio smisao postojanja i svrhu prije 17 godina. Danas, šira svjetska javnost neka se uvjeri kakva je UN organizacija. Uz 'Marš na Drinu' u UN-u pokazali ste da su zločini amnestirani. Neka bude sramota i vas Jeremiću i cijeli UN za ovaj postupak. Mi smo izdržale i gore, pa ćemo izdržati i ovo, a učinit ćemo sve da UN odgovara za zločine koje nije spriječio", poručile su majke Srebrenice.

Odvojeno pismo, puno emocija, uputile su Vukovoj majci, Seni Jeremić, poručujući joj da je njen sin dirao u još svježe rane majki, sestara, supruga i kćerki koje su u genocidu u Srebrenici ostale bez najmilijih.

Pravda i Humanost

„Vjerovatno ste se odgajajući djecu, ili gledajući kako to drugi rade, upoznali sa situacijom kada se jedna majka žali drugoj, zbog zijana i lopovluka djece. Ovo pismo je upravo takva jedna žalba, samo što se vama ne žali jedna ili dvije majke iz komšiluka, nego nas nekoliko hiljada, koje smo uvrijeđene i ponižene postupkom vašeg sina. Poštovana gospođo, treba da znate da se vaš sin prije nekoliko dana igrao sa smrću naše djece. Kamo sreće da su se igrali kao ostala djeca u svijetu, no to nisu ni mogli, jer hiljade naše djece je mrtvo, a vaš sin se poigrao s njihovom smrću. Drago nam je što je vaše dijete uspjelo postati značajna figura najveće organizacije koja se bavi zaštitom humanosti i prava ljudi. Sve mi, majke ovog svijeta, dok smo odgajale djecu samo smo im htjele najbolje u životu i htjele smo ih izvesti na pravi put, put na kojem se poštuje pravda i humanost. Našu djecu su ubili na tom putu, a njihove kosti i danas tražimo, a vaš sin je postao značajna figura u organizaciji koja je nijemo posmatrala i odobravala smrt naše djece. To je bilo prije 17 godina, ali naše rane su friške i nikada neće zacijeliti, barem to vi trebate znati, jer ste i sami majka", stoji u pismu Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa" upućenom majci predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

„Možete li zamisliti da neko ubije vašeg Vuka, pa da više od 15 godina nakon tog ubistva pitate gdje su mu kosti da ih možete dostojno pokopati? Vjerujemo da na trenutak možete zamisliti tu situaciju. Ne želimo da nas pogrešno razumijete, ne želimo smrt vašem djetetu ili bilo kojem čovjeku na planeti. Želimo da znate da je vaše dijete, prije nekoliko dana dovođenjem hora koji je intonirao kompoziciju 'Marš na Drinu' u UN-u, diralo u naše friške rane i igralo se smrću naše djece. Mnogi kažu da je kompozicija nastala u kontekstu Prvog svjetskog rata, no ta kompozicija za nas nije ništa drugo nego muzika uz koju su orgijali Srbi dok su ubijali, silovali, protjerivali, pljačkali i palili. Gospođo Jeremić, uz Marš na Drinu vaš sin je ispijao čase vina u svečarskoj atmosferi, a naša su djeca slušajući tu kompoziciju molila za život i tražila razloge da ostanu na ovom svijetu samo još neki momenat. Nadamo se da nas razumijete, kao majka majku. Nemojte biti ljuti zbog ovoga pisma, budite sretni. Jer, nas je hiljade majki koje bi dale sve na svijetu da nam se druga majka požali na sina. Naružite ga i neka vam je živ i zdrav", napisale su majke Srebrenice majci Vuka Jeremića.