DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

10 April, 2013

RATKO MLADIĆ OPSOVAO 'TURSKU MAJKU' NA SUĐENJU

Ratko Mladić na suđenju u Hagu.


BLIC - HAG - Optuženi Ratko Mladić izbačen je danas iz sudnice Tribunala u Hagu zato što je rekao da svjedok optužbe iz Srebrenice, koji je preživeo strijeljanje, laže, a dok su ga pripadnici obezbjeđenja izvodili svjedoku je opsovao majku "tursku".


Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 8.000 srebreničkih Bošnjaka u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Poslije dva dana odsustva zbog manjeg medicinskog zahvata, Mladić je jutros doveden u sudnicu gdje je svjedok RM-346 započeo iskaz o tome kako je preživio strijeljanje stotina Bošnjaka na vojnoj farmi Branjevo, 16. jula 1995.

Zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, sudije su, poslije dvadesetak minuta, dale kratku pauzu da bi optuženi mogao da na nekoliko minuta izađe iz sudnice.

Dok se vraćao u sudnicu, Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsjedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) pitao je svjedoka da li se optuženi njemu obratio.

"Najvjerovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam", odgovorio je RM-346. Sudija Ori potom je naložio da Mladića izvedu iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, na to doviknuo: "Što me, bre, uklanjaš međede jedan! Ja sam rekao mom advokatu... Ovaj laže, Turčin, pička ti materina turska!".

Pozvan od sudija da potvrdi ili negira da je njegov klijent rekao svjedoku da laže, Mladićev advokat Branko Lukić odgovorio je da je Mladić rekao advokatu Miodragu Stojanoviću da je svjedok "sve naučio napamet".

RM-346 je, na pitanje sudije, kazao da je Mladić rekao da je on sve "izmislio i slagao". Iskaz svjedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice.

Povratak u sudnicu

Ratko Mladić, koga je pretresno vijeće jutros izbacilo iz sudnice, vratio se popodne na nastavak pretresa i saslušanje novog svjedoka tužilaštva Žan-Renea Rueza.

Inspektor u francuskoj policiji Žan-Rene Ruez (Jean-Rene Ruez) bio je vođa tima istražitelja haškog tužilaštva za Srebrenicu od 1995. do 2001. godine.

Svjedočio je u svim predmetima po optužbama za zločine u Srebrenici, odnosno na suđenju Radislavu Krstiću, Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, u predmetu "Popović i drugi", protiv sedmorice oficira policije i Vojske Republike Srpske, te na suđenjima Zdravku Tolimiru i Radovanu Karadžiću.

Ruez je svjedočio i u raspravi o odmjeravanju kazne Draženu Erdemoviću, koji je priznao krivicu za učešće u zločinima na području Srebrenice.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, a očekuje se da svjedočenje Rueza traje puna tri dana.