DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

23 May, 2012

OBUSTAVIMO GRADNJU CRKVE KOD MEMORIJALNOG CENTRA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Srebreničani traže obustavu gradnje crkve u naselju Budak

FENA -- Građani Srebrenice i stanovnici naselja Potočari, Dugo Polje, Budak, Đogazi, Gostilj, Pećišta, poslali su otvoreno pismo ambasadorima, predstavnicima vlasti, liderima političkih partija u Bosni i Hercegovini u kojem zahtijevaju obustavu izgradnje pravoslavne crkve u naselju Budak.

Ovo je ujedno i pismo razumijevanja kojim izražavaju poštovanje i uvažavanje drugog, ali i pismo za suosjećanje boli, jer je Srebrenica simbol stradanja i zaslužuje posebnu brigu svih nas“, stoji u pismu.

Naglasili su da podržavaju obnovu i gradnju svih vjerskih objekata, ali na način da one budu mjesta molitve Bogu, a ne sredstva manipulacija i provokacija.

Naime, kako su pojasnili, na lokaciji Budak (u blizini Memorijalnog centra Potočari) nastavlja se gradnja objekta Pravoslavne crkve, koja je udaljena svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice „Budak 2" i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra „u kojem su smiraj do sada našle duše 5.137 naših sinova, muževa, očeva, braće...“

Objekt Pravoslavne crkve gradi se na privatnom zemljištu osobe srpske nacionalnosti, ali do sada Općina Srebrenica, kao nadležni organ lokalne zajednice, nije izdala saglasnost za gradnju, a Ministarstvo prostornog uređenja Republike Srpske, zaobilazeći Općinu Srebrenica, izdalo je dozvole i time prekršilo procedure i zakone.

„Ono što nas zabrinjava jeste da ovaj objekt nije ništa osim provokacija Bošnjacima i Memorijalnom centru, jer crkva odmah iznad Memorijalnog centra, vizuelno i suštinski djeluje provokativno na preživjele Srebreničane. S obzirom na činjenicu da u području na kojem se podiže ovaj objekt nema srpskog stanovništva, insistiranje na gradnji crkve govori da neko namjerno želi narušiti međuljudske odnose“, stoji u pismu uz zahtjev da se to ne dopusti.

Građani Srebrenice poručuju da su spremni pomoći izgradnju objekta Pravoslavne crkve, ali na mjestu na kojem ima srpskog stanovništva, a ne u području gdje ih nema i gdje će taj objekt samo provocirati druge.

„Stoga Vas pozivamo da učinite sve što je u Vašoj moći da se zaustavi gradnja pravoslavne crkve iznad mezara naših najmilijih i da odobrite gradnju crkve na nekoj drugoj lokaciji. Molimo vas da utičete na sve relevantne aktere ovog slučaja da bismo zajedno sa zvaničnicima Općine Srebrenica riješili ovaj vrlo ozbiljan problem“, rečeno je u pismu.