DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

25 May, 2012

NOVE PRESUDE ZA GENOCID U SREBRENICI

Presuda za genocid u Srebrenici: Jeviću 35, Đuriću 30 godina zatvora, Ikonić i Marković oslobođeni

Sud BiH osudio je Duška Jevića na 35, a Mendeljeva Đurića na 30 godina zatvora zbog pomaganja u počinjenju genocida Srebrenici u julu 1995. godine. Istom presudom, Goran Marković i Neđo Ikonić su oslobođeni optužbe da su učestvovali u tim zločinima.


Sudsko vijeće je utvrdilo da su Jević i Đurić učestvovali u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice i ubijanju oko 1.000 muškaraca u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, čime su pomogli u sprovođenju plana da se istrijebi bošnjačko stanovništvo.

Marković i Ikonić, prema obrazloženju prvostepene presude su oslobođeni, jer Tužilaštvo BiH nije dokazalo njihovu odgovornost za učešće u zločinima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prema presudi, Jević je bio komandant Centra za obuku sa Jahorine pri Specijalnog brigadi pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Đurić komandir Prve čete pri ovoj jedinici.

Prvostepenom presudom, Jeviću i Đuriću produžen je pritvor, dok su Marković i Ikonić pušteni na slobodu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.