DID YOU KNOW?  -- Three years before the 1995 Srebrenica Genocide, Serbs torched Bosniak villages and killed at least 3,166 Bosniaks around Srebrenica. In 1993, the UN described the besieged situation in Srebrenica as a "slow-motion process of genocide." In July 1995, Serbs forcibly expelled 25,000 Bosniaks, brutally raped many women and girls, and systematically killed 8,000+ men and boys (DNA confirmed).

26 May, 2012

DŽENAZA ZA 66 ŽRTAVA GENOCIDA U VIŠEGRADU, 20 GODINA OD GENOCIDA U BOSNI

Uplakana djevojka moli se za duše novo identifikovanih žrtava genocida u istočnoj Bosni. Opseg srpskih ratnih zločina u BiH dosegli su razmjere genocida u Višegradu.
Fena -- U Višegradu je danas obilježena 20. godišnjica genocida nad Bošnjacima ovog grada i na mezarju Stražište ukopano 66 identificiranih Bošnjaka koji su 2010. godine ekshumirani iz jezera Perućac.

Obavljeni su vjerski namazi i otkriveno spomen-obilježje žrtvama.

Tabuti sa žrtvama Genocida u Bosni. Obilježena 20. godišnjica Genocida nad Bošnjacima Višegrada.


Najstarija žrtva je Hasida Ohranović, ubijena u 86. godini, a najmlađe su dvoje djece, jedno četvorogodišnje, a drugo ubijeno u šestoj godini.


Nakon dženaze na Stražištu, u rijeku Drinu je s mosta Mehmed-paše Sokolovića pušteno 3.000 ruža, od toga 130 bijelih. Bjelina ovih cjetova je simbolika ugašenih nevinih života 130-oro maloljetne višegradske djece. Prije nego što su cvjetovi bačeni u Drinu, na mostu je proučena fatiha.


Dženaza žrtvama genocida u Bosni. Ukop 66-novo identifikovanih žrtava Višegrada.


Oko 5.000 građana prisustvovalo je ceremoniji.Na mostu su im se obratile članice beogradskog udruženja "Žene u crnom", predsjednik organizacionog odbora Bilal Memišević i muftija goraždanski Hamed ef. Efendić.


Obilježavanje 20-godišnjice zločina nad Bošnjacima Višegrada i dženaza ekshumiranima iz jezera Perućac protekli su u najboljem redu, bez ijednog incidenta, rekao je agenciji Fena Memišević.


Dženaza žrtvama genocida u Višegradu, ukop 66-novo identifikovanih žrtava genocida u Bosni.


Ljudi koji su za tu priliku došli u Višegrad iz Sarajeva, Goražda i drugih mjesta bezbjedno su doputovali i boravili tamo, a poslije podne su ih organizatori ispratili, dodao je.


Tabuti s posmrtnim ostacima 66 ubijenih Bošnjaka ispraćeni su jučer iz Visokog. U Sarajevu je povorka zastala ispred zgrade Predsjedništva BiH.


Nišanitoši na mezarju za novo-ukopane žrtve Genocida u Višegradu.


Za više fotografija, posjetite Dnevni Avaz.

VIDEO: